Warning: Use of undefined constant _cfgLangOn - assumed '_cfgLangOn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtualki/187278/includes/classes/class.router.php on line 71
Warning: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtualki/187278/includes/system/router.php on line 18 Skipper - najlepsze ryby i owoce morza
Składniki: 1/2 szklanki (120 ml) świeżo wyciśniętego soku z grapefruita
1/4 szklanki (60 ml) oliwy z oliwek
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli
1/8 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
4 steki z Halibuta (po około 200 g każdy)
W płaskim naczyniu wymieszać sok z oliwą, majeran-kiem, solą i pieprzem. Dodać rybę tak aby cała pokryła się marynatą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny od czasu do czasu odwracając. Rozgrzać grill. Rybę ułożyć na ruszcie. Grillować przez 10-12 minut z każdej strony smarując pozostałą marynatą, aż rybę będzie można łatwo rozdzielać widelcem. Podawać z surówką.
Halibut pieczony
Składniki: 2 steki z halibuta
2 łyżki oliwy z oliwek
ziarna kolorowego pieprzu
przyprawy zmieszane ze sobą (1/4 łyżeczki każdej): lubczyk, natka pietruszki, czosnek, papryka słodka, sól
Kawałki ryby dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy solą. Odstawiamy na 20 min do lodówki. Po tym czasie rybę dokładnie nacieramy przygotowaną mieszanką przypraw oraz odrobinkę zgniecionymi ziarnami kolorowego pieprzu, które nadadzą rybie ostrego posmaku. Steki układamy na wyłożonej folią aluminiową i nasmarowanej oliwą blasze i pieczemy w 200 stopniach około 15 min. W międzyczasie rybę przewracamy, aby zarumieniła się z każdej strony. Upieczoną rybę można podawać z pi
Karp tradycyjnie panierowany smażony
Składniki: 1 kg karpia fileta
3 jajka
0,5kg bułki tartej
0,5 kg mąki pszennej
0,5l oleju do smażenia
sól, pieprz
Filety z karpia rozmrozić, odsączyć i pokroić na kawałki. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, w jajku oraz bułce. Smażyć w frytkownicy około 10 minut w temperaturze 160 stopni lub na patelni w sporej ilości oleju na małym ogniu około 5 minut z każdej strony.