Warning: Use of undefined constant _cfgLangOn - assumed '_cfgLangOn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtualki/187278/includes/classes/class.router.php on line 71

Warning: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtualki/187278/includes/system/router.php on line 18
Ciekawostki - Skipper
 

Era ryb Skippera

Nadchodzi nowa era

Czy wiesz, że...

Halibut Halibut

Halibut

  • zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe, łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym.
  • wapń, fosfor oraz witamina D zawarte w rybim mięsie wspomagają budowę kości i zębów. Uczestniczą w procesie wzrostu i regeneracji komórek i produkcję estrogenów.
  • halibut obok zawartości miedzi (działa przeciwbakteryjnie), żelaza (wspomaga pracę mózgu) zawiera witaminy z grupy B (odpowiadają za stan i zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii, halibut dostarcza ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B)
  • jak wszystkie ryby morskie zawiera duże ilości jodu. Niedobór tego cennego pierwiastka zwłaszcza u dzieci może prowadzić do kłopotów z nauką, spowolnić ich wzrost i rozwój. U dorosłych upośledza funkcje rozrodcze, a tym samym utrzymanie ciąży. Zbyt niskie stężenie jodu w organizmie może wywołać niewydolność tarczycy, a nawet zahamowanie funkcjonowania niektórych narządów i procesów zachodzących w organizmie. Jego dzienne zapotrzebowanie, czyli 160mg dostarczy ok. 30dkg halibuta.
  • halibut zawiera również bardzo cenny cynk, który uczestniczy w procesie produkcji hormonów odpowiedzialnych za właściwy rytm serca, ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie kwasowo - zasadowe w organizmie.
  • zawiera selen, który wzmacnia odporność.
Karp Karp

Karp

Karp to prawdziwy fenomen wśród ryb hodowlanych. Posiada niepowtarzalny smak, a do tego jego mięso to prawdziwa kopalnia cennych dla organizmu ludzkiego kwasów tłuszczowych, witamin czy białka. Tak więc warto jeść karpia, bo jest nie tylko smaczny, ale i bardzo zdrowy!

Karp zawiera w sobie:
  • witaminę B6 (reguluje ciśnienie, pracę serca, układu nerwowego)
  • witaminę B1 (poprawia sprawność umysłową, świetnie działa na układ nerwowy)
  • witaminę B12 (świetnie działa na układ nerwowy, ale i poprawia apetyt)
  • zawiera szereg pierwiastków m.in. magnez, fosfor, potas, wapń
  • dodatkowo:
  • 100 gram mięsa karpia zawiera zaledwie ok. 130 kcal
  • w 100 gramach mięsa jest aż 17 procent białka
  • w 100 gramach, zaledwie ok. 5,6 proc. to tłuszcz
Krewetka Krewetka

Krewetka

  • Krewetki ze względu na smaczne mięso i wartości odżywcze zaliczane są do jednych z najpopularniejszych owoców morza i zajmują wysoką pozycję w urozmaiconym menu całego świata.
  • Krewetki są bogatym źródłem białka i charakteryzują się bardzo niską zawartością tłuszczu.
  • Zawierają, podobnie jak wszystkie frutti di mare (owoce morza) i ryby morskie, wiele cennych witamin z grupy B, oraz niezwykle cenny selen (jeden z głównych antyoksydantów), a także: miedź, magnez, potas i fosfor.
  • Są także niskokaloryczne, co sprawia, ze często pojawiają się na stołach osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Łosoś Łosoś

Łosoś

  • reguluje ciśnienie tętnicze
  • zwiększa odporność
  • normuje poziom cholesterolu
  • ma sporą zawartość witamin, które działają przeciwmiażdżycowo A, D, E, B6, B12)
  • jest daniem lekkostrawnym
  • posiada sporo cennych minerałów: cynk, fosfor, miedź, jod i żelazo
  • potas zawarty w łososiu usuwa nadmiar wody z organizmu (np. przy opuchnięciach)
  • wzmacnia pamięć i koncentrację
  • ma właściwości przeciwdepresyjne i poprawiające nastrój (serotonina)
  • świetnie nawilża skórę
Makrela Makrela

Makrela

  • makrela to dziko żyjąca morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo).
  • zawiera sporo selenu, który ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę.
  • makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu.
  • bogactwo witamin z grupy B poprawia wygląd skóry, chroni przed anemią (jej ilość w 100 gramach trzykrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie).
  • witamina A korzystnie wpływa na oczy,
  • witamina E zapobiega powstawaniu zmarszczek.
  • witamina D wspomaga i odżywia zęby oraz kości, zapobiega krzywicy u dzieci
  • bogata jest również w wapń, fosfor oraz jod, który pozwala regulować pracę tarczycy i poziom wytwarzanych przez nią hormonów.
  • zawarty w makreli cynk odpowiada za właściwe stężenie kwasów w organizmie, pracę mózgu, rytm serca oraz ciśnienie krwi.
  • miedź zawarta w makreli ma działanie przeciwbakteryjne.
Sardynka Sardynka

Sardynka

  • Sardynki są bogate w kwasy omega-3, które zapobiegają chorobom serca i naczyń krwionośnych.
  • Ostatnie badania dowodzą, że kwasy te zmniejszają również ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
  • Są również bogate w wapń i ubogie w rtęć pochodzącą z zanieczyszczeń, dlatego kobiety w ciąży mogą sięgać po nie bez obaw.
  • Sardynki stanowią najlepsze źródło witamin A i D, które ułatwiają przyswajanie wapnia.
  • U dzieci z alergią na nabiał zaleca się wprowadzenie do diety sardynek, aby dostarczyć dziecku odpowiednią ilość wapnia.
Śledź Śledź

Śledź

  • śledzie regulują ciśnienie tętnicze
  • zwiększają odporność
  • normują poziom cholesterolu
  • mają sporą zawartość witamin, które działają przeciwmiażdżycowo ( A, D, E, B6, B12)
  • są daniem lekkostrawnym
  • posiadają sporo cennych minerałów: cynk, fosfor, miedź, jod i żelazo
  • zawierają potas, który usuwa nadmiar wody z organizmu (np. przy opuchnięciach)
  • wzmacniają pamięć i koncentrację
  • mają właściwości przeciwdepresyjne i poprawiające nastrój (serotonina)
  • świetnie nawilżają skórę
Tuńczyk Tuńczyk

Tuńczyk

  • Największą zaletą tuńczyka jest obfitość witaminy A (dobra dla oczu),
  • Jest bogaty w witaminy D (zapobiega problemom w obrębie układu kostnego)
  • Zawiera witaminy z grupy B. Przede wszystkim B12, która wspomaga produkcję czerwonych krwinek, a witamina B2 korzystnie wpływa na wygląd skóry.
  • Jest źródłem witaminy PP (niacyny) - obniżającej poziom cholesterolu i zapobiegającej chorobą serca.
  • Dodatkowo jest źródłem selenu, który poprawia i wzmacnia odporność.
  • Tuńczyk jest również źródłem wapnia, który wzmacnia układ kostny oraz zęby.
  • Niektóre badania wykazują, że poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, mięśniowego oraz pracę serca.
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
  • Jedzony w postaci surowej(sushi) jest najzdrowszy