Halibut
- zawarty w halibucie tłuszcz ma właściwości przeciwbólowe, łagodzi sztywność i ból stawów, który towarzyszy problemom reumatycznym.
- wapń, fosfor oraz witamina D zawarte w rybim mięsie wspomagają budowę kości i zębów. Uczestniczą w procesie wzrostu i regeneracji komórek i produkcję estrogenów.
- halibut obok zawartości miedzi (działa przeciwbakteryjnie), żelaza (wspomaga pracę mózgu) zawiera witaminy z grupy B (odpowiadają za stan i zdrowy wygląd skóry oraz zapobiegają anemii, halibut dostarcza ok. 1/3 dziennego zapotrzebowania na witaminy z grupy B)
- jak wszystkie ryby morskie zawiera duże ilości jodu. Niedobór tego cennego pierwiastka zwłaszcza u dzieci może prowadzić do kłopotów z nauką, spowolnić ich wzrost i rozwój. U dorosłych upośledza funkcje rozrodcze, a tym samym utrzymanie ciąży. Zbyt niskie stężenie jodu w organizmie może wywołać niewydolność tarczycy, a nawet zahamowanie funkcjonowania niektórych narządów i procesów zachodzących w organizmie. Jego dzienne zapotrzebowanie, czyli 160mg dostarczy ok. 30dkg halibuta.
- halibut zawiera również bardzo cenny cynk, który uczestniczy w procesie produkcji hormonów odpowiedzialnych za właściwy rytm serca, ciśnienie krwi oraz reguluje stężenie kwasowo - zasadowe w organizmie.
- zawiera selen, który wzmacnia odporność.