Składniki:
1kg karpia fileta,
2 marchewki, 1/2 selera, cebula,
kilka ziaren pieprzu,
liść laurowy,
2-3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie garść suszonego), natka pietruszki,
0,5l ciemnego piwa,
sól
Przygotowanie:
Karpia fileta rozmrozić, pokroić na porcje i umyć. W naczyniu zagotować ok. 0,5l wody z piwem. Po dodaniu oczyszczonych i pokrojonych jarzyn i przypraw trzymać na ogniu kilkanaście minut. Do wywaru włożyć rybę, szybko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Rybę wyjąć z wywaru, poczekać aż dokładnie ocieknie, przełożyć na półmisek. Następnie wywar zmiksować używając blendera i odparować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Powstałym sosem polać rybę na półmiski Podawać z chrzanem.