Składniki:
1 kg (3 opakowania) śledzi mrożonych
3 szklanki wody
1 szklanka octu
1 łyżka soli
3 łyżki cukru
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
Przygotowanie:
Z wody i octu ugotować zalewę, dodać sól, cukier i przyprawy. Śledzie oczyścić i wymyć. Zalewę ostudzić. Do zimnej dodać śledzie. Odstawić w zimne miejsce na 3 dni. Z marynowanych śledzi można zrobić rolmopsy tradycyjne z cebulką i ogórkiem kiszonym lub pokroić w kawałki, posypać posiekaną cebulą i zalać olejem. Dobre są też z konfiturą żurawinową lub żurawiną suszoną namoczoną wcześniej w czerwonym winie. Można je też podać z kwaśną śmietaną wymieszaną z cebulą, jabłkiem i ogórkiem. Do tego wyśmienite będą pieczone ziemnia-czki lub kartofle w mundurkach.