Warning: Use of undefined constant _cfgLangOn - assumed '_cfgLangOn' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtualki/187278/includes/classes/class.router.php on line 71

Warning: Use of undefined constant lang - assumed 'lang' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/virtualki/187278/includes/system/router.php on line 18
Skipper - najlepsze ryby i owoce morza
 

Era ryb Skippera

Nadchodzi nowa era

Makrela

Makrela

Tusza

Masa netto: 600g
Masa netto bez glazury: 540g
Skład: Makrela tusza 90%, woda (glazura) 10%

Metoda produkcji: makrela poławiana w morzu.
Uwaga! Produkt głęboko mrożony.
Chronić przed rozmrożeniem.
Po rozmrożeniu nie zamrażać powtórnie.

Sposób przechowywania:
w temperaturze poniżej -18°C do końca daty przydatności do spożycia

 
Wartości odżywcze produktu: w 100g w porcji 100g %GDA* na porcję
Wartość energetyczna 181.0 kcal 181.0 kcal 7 %
Białko 18.7 kcal 18.7 kcal 31 %
Węglowodany 0.0 kcal 0.0 kcal 0 %
Węglowodany 11.9 kcal 11.9 kcal 15 %
 
*GDA to wskazane dzienne spożycie składników odżywczych dla dorosłego człowieka.
W zależności od płci, wieku i aktywności fizycznej indywidualne zapotrzebowanie na składniki odżywcze może być wyższe lub niższe. Źródło: CIAA
 
Czy wiesz, że Makrela

  • makrela to dziko żyjąca morska, tłusta ryba zawiera bardzo duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 (wspomagają pracę mózgu, obniżają cholesterol, działają przeciwbólowo).
  • zawiera sporo selenu, który ma ogromny wpływ na naszą odporność. Dodatkowo chroni on czerwone krwinki i błony komórkowe przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa również na pracę serca oraz reguluje poziom hormonów wytwarzanych przez tarczycę.
  • makrela powinna się znaleźć w diecie kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na rozwój mózgu i wzroku płodu.
  • bogactwo witamin z grupy B poprawia wygląd skóry, chroni przed anemią (jej ilość w 100 gramach trzykrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie).
  • witamina A korzystnie wpływa na oczy,
  • witamina E zapobiega powstawaniu zmarszczek.
  • witamina D wspomaga i odżywia zęby oraz kości, zapobiega krzywicy u dzieci
  • bogata jest również w wapń, fosfor oraz jod, który pozwala regulować pracę tarczycy i poziom wytwarzanych przez nią hormonów.
  • zawarty w makreli cynk odpowiada za właściwe stężenie kwasów w organizmie, pracę mózgu, rytm serca oraz ciśnienie krwi.
  • miedź zawarta w makreli ma działanie przeciwbakteryjne.